Preišči ta spletni dnevnik

torek, 10. marec 2015

Nekaj osnovnih navodil...

Pred leti sem med študijem Nederlandistike morala opraviti izpit iz argumentiranja in razpravljanja. Osnovna pravila znam našteti, če me zbudite sredi noči. Saj ste me silno zabavali, blogerska in facebookovska družba, s svojimi odzivi na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Nekateri ste me naravnost osupnili s svojo strpnostjo oziroma nestrpnostjo, drugi ste me spet presenetili s svojo zagrizenostjo oziroma popustljivostjo,
Ampak ljube duše, naslednje pa si kar zapišite za uho:
1. Napadajte stališče, ne osebe. Na kratko: stališče je lahko hudičevo, baba pa nikakor ne.
2.Vsakdo ima pravico do svojega mnenja - in ja, tudi verniki - ki pa ga lahko spodbijate s protiargumenti, ne z žaljivkami.
3. Vsaka debata ima svoj začetek in konec. Debata je po svojem zaključku torej končana. Nobene potrebe ni, da človeka z drugačnim mnenjem frcnete iz svojega niza prijateljev ali pa ga dan za dnem demonstrativno ignorirate.
4. Držite se predmeta razprave. Ko nekdo začne omenjati 'gnilo vlado', je to nesporno znamenje, da je razprava prekipela čez rob.
5. In navsezadnje: glede na to, da pišete, imate izvrstno priliko, da tisto, kar nameravate izliti v javnost, temeljito precedite skozi možgane. Dvakrat!
In še moji priporočili k tem temeljnim točkam:
a. Namesto po cinizmu in sarkazmu skušajte poseči po ironiji. Naredili boste vsaj za trohico inteligentnejši vtis.
b. Najučinkovitejše sredstvo proti provokativnim izjavam je to, da se zanje ne menite.


4 komentarji:

  1. Nimaš šans :-) ... Saj veš: pamet pretežno nima šans.

    Drugače pa se ne morem nehati čuditi, da izpade tako, kot da smo ljudje, ki pričakujemo, da se bomo v vsakodnevni komunikaciji, ki obsega npr. govorca, predmet govora in poslušalca, vsi skupaj povsem odraslo skoncentrirali na predmet pogovora, totalno čudni in povsem out. Vedno me pretrese, kako hitro je predmet pogovora preslišan in se poslušalci zanimajo samo za to, kakšno mnenje imaš o njih:

    A: Kruh je mogoče speči tudi s pecilnim praškom.
    B: Joj, a ti mojega kruha ne maraš? Pa peciva tudi ne? A mene tudi ne maraš?

    ... takšni poslušalci avtomatsko mislijo, da so tudi njihovi poslušalci tako naštrikani, in najbrž imajo velikokrat prav. To spoznanje pa se da lepo izkoristiti za "žaljenje lika in osobe" govorca neprijetnih mnenj, nosilca nesimpatičnih oblačil, telesne teže ali lastnika vsega živega. Če že tebe kao vsi žalijo, zakaj ne bi še ti njih, in sicer preden oni začnejo tebe? Briga tebe, zakaj so posamezniki taki, kot so, briga tebe, da bi se pogosto bilo treba pogovarjati o resničnih temah, glavno, da tebe ne bo nihče v faco dislajkal in glavno, da jih ti čimveč čim prej.
    Odraslost je itak precenjena, kenede.

    Sori, sarkazma se pri teh letih ne bom več odvadila :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mwah... Vredno je poskusiti. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Super priročnik.
    Res neverjetno kako hitro se začne žaliti in pljuvati po ljudeh.
    Očitno so vsi povsem brez argumentov.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja res je, samo škoda, da se je prav zdaj morala pojaviti ta zaslužkarska izkoriščevalka davkoplačevalskega denarja SSC, da se je prav težko odločiti, kam bi zlival več gnojnice, ker se nas vse to *res* zelo tiče in moramo vsi pristaviti svoj piskrček, če že cekini in otroci letijo drugam ...

    OdgovoriIzbriši