Preišči ta spletni dnevnik

sobota, 5. januar 2013

HOER(A)!

Danes smo pospravili praznično kramo, praznične obeske, zastavice, balone in napis 'Hip-hip-hura!',
ki ga vedno obesimo na knjižno omaro, kadar otroka praznujeta. Nizozemci se zvesto poslužujejo napisov 'hura', najsibo ob rojstvu otrok, ob zlati poroki, ob običajni poroki, najbolj pa ob rojstnih dnevih.
 Na Nizozemskem se vedno vidi, če kdo kaj praznuje. Napise, kot so 'Čestitke, Abraham!' ali 'Hura, punčka je!' obesijo kar na vrata ali na okna, ki gledajo na ulice. Nemalokrat izobesijo tudi zastavo.
'Hoera!' vzklikajo čestitke, zastavice in panoji. Nizozemci glas 'u' zapisujejo kot 'oe'. HOERA! Moja rahlo vulgarna čud pri tej besedi vedno odmisli 'A'. Hoera  brez a-ja pa je hoer, kurba. In večkrat se spomnim silno zabavne zgodbe, ki se je pripetila v Brabantu, eni južnih, katoliških nizozemskih provinc, kjer so ljudje radoživejši od protestantskih severnjakov.
Neka mamka je na nedeljo praznovala svoj osemdeseti rojstni dan. Njena vnuka, sredi dvajsetih, sta se na sobotno noč že vnaprej malce nakresala na babičino zdravje. Odmajala sta se v garažo, šla po lojtro in po barvo, ter babici na spalnično okno z velikimi črkami napisala
'HOERA,
80!'
Toliko nadelana le nista bila, da se ne bi zavedala, da morata pisati zrcalno. Ampak z nečim pa le nista računala... Ko se je slavljenka častitljivega jubileja na svoj rojstni dan zbudila, je vstala, odgrnila zaveso in vsa zaprepadena odskočila (kolikor so ji le leta dovolila), saj je vanjo zazijala žaljivka. Ženička zavese namreč ni odgrnila čisto do konca...

4 komentarji:

  1. hja, res znajo biti zanimive takšne jezikovne zadrege. Se spomniš ko smo se našemili v Kiss, in smo v sprevodu peli pesmico Ko si srečen in ko srečo...zavpij hura in je moja sestrica, pravkar prispela iz Švedske, zardela,kot kuhan rak, saj je zanjo beseda hura pomenila ku.... še zdaj se nasmejiva na ta račun.
    ja to obešanje je bilo zame tudi zanimivo v deželi mlinov na veter. najbolj mi je bilo zanimivo, ko so viseli ruksoki- šolski nahrbtniki, kar je pomenilo, da je nekdo v hiši maturiral.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf, zaradi svojega potepanja sem preskočila vaša praznovanja ... bom pa zdaj - vse najboljše malima dvema junakoma, pa mamici in očiju seveda tudi.

    OdgovoriIzbriši