Preišči ta spletni dnevnik

petek, 11. oktober 2013

Na pomoč, še en recept za bučno juho!

Kako rada imam oktober. Mesec prave, zrele jeseni, ko dozorijo buče in porumenijo listi. Ko vstanem, iz kuhinje gledam na temno modro nebo; zgodnja letala po njem vlečejo rožnate črte. Rada imam tudi prve mrzle, deževne dni, še posebej, če mi ni treba od doma. Otroka rišeta, jaz pa kuham. Obožujem sekljanje zelenjave, trenje dišavnic, lupljenje hrušk, medtem ko se pred hišo dežne mlake vidno večajo.
V supermarketih Dežele mlinov na veter nas čaka jesenski izvod revije z jesenskimi recepti. In ne morem si kaj, da enega ne bi delila z vami. In ja, bojim se, da bo to spet eden izmed tisočerih receptov za bučno juho, ampak zaupajte mi in se pustite presenetiti. Priprava je preprosta, če pa vam lupljenje buče dela preglavice, jo lahko mirne duše kar celo pet minut kuhate v vreli vodi. Zakaj pustolovska bučna juha? Zaradi nenavadnih sestavin! Ampak se izplača, še celo moja hudo zbirčna otroka jo jesta.

Pustolovska bučna juha


Sestavine:
1 hokkaido buča (cc 1 kg)
1 pomaranča
pol limete
2 cm svežega ingverja (naribanega)
čajna žlička zmlete orientalske kumine (Cuminum cyminum)
manjša čebula, lahko šalotka
dve jedilni žlici olivnega olja
1,2 litra jušne osnove

Priprava:
Olupite in očistite bučo ter jo narežite na velike kocke.
Na zmernem ognju olju v petih minutah posteklenite sesekljano čebulo, ki ste ji dodali orientalsko kumino.
Dodajte bučo in jušno osnovo, pustite, da zavre ter kuhajte približno 15 minut. Operite pomarančo, naribajte njeno lupino, ki jo dodajte juhi. Juhi prilijte sok stisnjene pomaranče, naribani ingver, nato pa vsebino zmešajte s paličnim mešalnikom, dokler juha ni čisto gladka. Po okusu dodajte sok limete, sol in poper.


9 komentarjev:

  1. Slišati je slastno, ob prvi priložnosti se je lotim...:):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz jo pravkar spet delam. Se dobi orientalska kumina v Slo?

      Izbriši
  2. Moja bučna juhca je podobna ... No, jaz ne jem čebule (šalotke). :-) Pa limete in pomaranče ne dam noter. :-) Tudi jušne osnove ne .... Hmmm :-D

    Vseeno: obožujem bučno juho in tvoja se sliši res slastno. Bo treba probat.

    (aja, na olivcu prepražim več začimb in kocke buče, vse skupaj zalijem z vodo, skuham, speštam s sojino smetano in postrežem. Začimbe? Kumin, črna kumina, čili, koriander, mleti ingver, kardamom, klinčki, cimet, piment ...)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Problematicno bi bilo le, ce tudi buce ne bi dala noter :D

      Izbriši
    2. :-D (bom mislila na to, ko jo bom delala ... staranje in te zadeve :-)

      Izbriši
  3. Orinetalska kumina je popolnoma drugačna od naše slovenske, nazadnje sem jo jedla v indijski restavraciji z rižem...prav božansko. Ne vem pa če se je dobi - tu v slo. Irena, všeč mi je tvoj recept; sploh tole z limeto in pomarančo, mora biti enkaj posebnega...

    OdgovoriIzbriši
  4. Receptov za bučne juhe ni nikoli dovoj :). Sline se mi cedijo!

    OdgovoriIzbriši