Preišči ta spletni dnevnik

nedelja, 20. maj 2012

Jaz pa vem, kaj naj z rabarbaro!

V maju se pustim na tržnici enkrat letno zapeljati rabarbari, tem prečudovito zardelim snopičem sočnih stebel. Vsakič, ko sem ta kar zajetni sveženj prinesla domov, sem dolgo kolebala, kaj naj z njim. Nekajkrat je nastal bolj ali manj posrečen kompot, bodisi v Jamiejevem, bodisi v Nigellinem stilu, letos pa sem staknila in priredila odličen recept zase in za vse tiste, ki ne vedo, kaj naj z rabarbaro. V dveh tednih sem jo že dvakrat tako pripravila in vsem je teknila.

Srborita rabarbara z jagodami 

Sestavine (za 8 oseb)
750 g rabarbarinih stebel
100 g vanilijevega sladkorja (pa ne tistega iz trgovine, ampak pripravljenega doma: v kozarec za vlaganje stresite 500 g sladkorja, vanj vtaknite 3 vzdolž prerezane stroke vanilije, zaprite, pretresite in počakajte dan ali dva)
sok polovice pomaranče
1 rdeč feferon
300 g jagod 
sok 1 limete ali polovice limone
1 cimetova skorjica

Priprava
Rabarbarina stebla operite ter narežite na približno 2 cm dolge koščke. Operite feferon: tistim, ki vam je rabarbarina srboritost dovolj, svetujem, da feferon razpolovite in mu odstranite semena, sicer bo v nasprotnem primeru rabarbara postala ne le srborita, temveč vražja, taka, kot jo bodo imeli radi tisti, ki jim je pikantna hrana v izziv. Če pa kuhate za otroke ali mevže, lahko feferon seveda brez večje škode opustite. Rabarbaro, feferon, pomarančni sok, sladkor in cimetovo skorjico kuhajte 10 min v skledi z debelim dnom na zmernem ognju. Odstavite, pustite, da se ohladi, odstranite cimetovo skorjico in feferon, dodajte očiščene in narezane jagode ter dolijte limetin ali limonin sok.
Prileže se kot priloga k svinjini, piščancu ali vanilijevemu sladoledu. Ali pa kar tako. Ohlajeno rabarbaro lahko 3 dni shranite v hladilniku. Če se ji boste lahko tako dolgo upirali.


1 komentar: